Kötelező kerti munkák augusztusban

Az augusztus az év talán egyik legszebb hónapja, ami a meleget és így a kertünket is illeti. Gyönyörködhetünk egész éves munkánkban, de ne felejtsük el, hogy számos kerti munka van, amit most kell elvégezni. Ez az utolsó pillanat az ősz beköszönte előtt, amikor még érdemben hozzá tudunk tenni kertünk gondozásához, szépítséséhez.

Az augusztus az év talán egyik legszebb hónapja, ami a meleget és így a kertünket is illeti. Gyönyörködhetünk egész éves munkánkban, de ne felejtsük el, hogy számos kerti munka van, amit most kell elvégezni. Ez az utolsó pillanat az ősz beköszönte előtt, amikor még érdemben hozzá tudunk tenni kertünk gondozásához, szépítséséhez.

Az alábbi cikkben összeírtuk Önnek a legfontosabb dolgokat, amit mindenképp meg kell tennie, ha egy életerős, szép és gazdag kertet szeretne magáének tudni a jövőben is. Igazán csak augusztusban engedhetjük szabadjára a kreativitásunkat, hisz vethetünk, ültethetünk, metszhetünk, szüretelhetünk és befőzhetünk.

1. Öntözzön sokat

Augusztusban kevesebb csapadék esik, és nagy a szárazság, amit a növények nagyon megsínylenek, sokuk nem is éli túl. Ne feledkezzen meg róluk, és locsolja őket odaadással, meg fogják hálálni. Ha teheti és módjában áll, az a legjobb ha vásárol egy kerti öntözőrendszert, ami leveszi a válláról a munka nagyrészét, hisz már kaphatóak a talaj szárazsága szerint működő rendszerek is.

Mivel augusztusban többet kell locsolni az átlagnál, érdemes gondolni a takarékosságra is, így az esővizet érdemes dézsákba, hordóba gyűjteni, hogy később azzal öntözzünk. A növények amúgy is jobban szeretik a lágy esővizet, mint a kemény vezetékes vizet. Cserepes növényeink alá helyezzük tálkát.

2. Ne sajnálja!

A gyomlálás lehet, hogy unalmas és fárasztó, de egyike a kötelező augusztusi kerti munkáknak! Ha rendszeresen gyomlál akkor nincs akkora probléma, ha viszont hagyja a gyomokat elburjánzani, az sokkal nagyobb vesződséggel jár, mint azt gondolná. A gyom rendezetlenné teszi a kertet, és létfontosságú nedvességet és ásványi anyagokat von el a talajból, ami a kedvenc növényeinek szükséges. Elég, ha a talaj felső rétege alatt vágja el a gyomokat, a napos, meleg időben a felszínen hagyott gyom elszárad, és nem okoz további gondot.

Szintén fontos, hogy elővigyázatosan távolítsuk el az elszáradt, elhalt, elhervadt virágokat, visszametsszük a száradásnak indult leveleket, ezzel arra ösztönözzük virágjainkat, hogy többet virágozzanak, és a kertünk is sokkal ápoltabbnak fog tűnni. Mindenképp éles metszőollóval dolgozzon, mert ha letöri a szárakat az érzékennyé teszi a növényt a fertőzésekre. Ha már vannak fertőzött részek, azokat égesse el, véletlenül se kerüljenek vissza a talajba, hiszen tovább terjesztik a fertőzést.

Augusztusban virágzik a parlagfű, ami hihetetlen tömegben szórja a levegőbe parányi virágpor szemcséit, amelyek kellemetlen, allergiás megbetegedést okoznak. Az egyetlen védekezés ellene, ha kigyomláljuk, amit mindenképp tegyünk meg, mert egy tő parlagfű egy év alatt akár 60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár harminc évig is csíraképesek maradnak.

3. Ültetés

Augusztusban van itt a szamóca telepítésének az optimális ideje, az ekkor kiültetett palánták meggyökeresednek, jól átvészelik a tél megpróbáltatásait és jövő tavasszal már teremnek is. A kétnyári virágok magját is most kell vetni, ezek nagy része a nyár végén kikel, megerősödik, áttelel, de magot csak a következő év nyarán várhatunk tőle, ilyen például az árvácska, százszorszép.

Az aratás helyén felszabadult területekre vethetünk télálló spenótot vagy feketeretket. Vetésre alkalmas a borsó, kínai kel, cékla, vöröskáposzta, kelbimbó, saláta és a gumós kömény. A tövek között legyen legalább 5–6 cm távolság.

Az elvirágzott évelő növényeket most ültethetjük át, így őszig be tudnak gyökeresedni. Átültetéskor tőosztással szaporíthatjuk őket, például a muskátlit, a hibiszkuszt, a leándert, vagy a fuksziát, amit most dugványozhatunk a legeredményesebben. Az összes őszi virágzású növény hagymáit most kell kiültetni, sőt akár az első tavaszi hagymákat is, mint a tulipán, nárcisz, nőszirom és a sárfány.

Az augusztus vége az az időszak, amikor elültethetjük a fehér liliomot, szétültethetjük az íriszeket, átültethetjük a pünkösdi rózsákat.

4. Magok gyűjtése

Ebben a hónapban a kertünkben igazi virágözön van, nyílnak a kardvirágok, a dáliák és a rózsák. Ámde a hónap végére már sok virág készül a pihenőjére, ekkor kell gondolnunk a jövő évre, és be kell gyűjtenünk a magokat. A legegyszerűbb gyűjthető magjai a körömvirágnak, a büdöskének, a szarkalábnak, a napraforgónak van. Ha csak ennyit gyűjtünk már megvan jövőre a kerti növényeink fele.

A fűszernövényekről is szedjük le a magokat. Tegyük mindegyik magot külön kis zacskóba, vagy tasakba és írjuk rá melyik növényről szedtük le.   Szintén gyűjtse össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait. Vágja le a magházukkal együtt, amikor már majdnem érettek, vagyis amikor éppen elkezdenek barnulni. Mint minden összegyűjtögetett magot, ezt is helyezze egy papírzacskóba, címkézze, hogy megismerje őket, majd vigyük be őket száraz, hűvös, jól szellőző helyiségbe.

5. Szüret

A kemény munkánk végre meghozza gyümölcsét - szó szerint. Ezekben a hetekben sokféle terményt kell betakarítani. Ilyenkor érik a ringló, a szilva, a korai csemegeszőlő fajták fürtjei. A szedret, málnát, a málnaszedret, a nektarint, kajszi- és őszibarackot, a korai almát és körtét is most szedhetjük, melyekből fantasztikus és változatos lekvárokat és befőtteket készíthetünk, aszalhatjuk őket vagy lefagyaszthatjuk télire. A fekete szedret csak akkor ajánlatos szüretelni, ha teljesen beértek a szemek. A megmaradt zöldségekből mennyei lecsót, a gyümölcsökből gyümölcslevest és szószokat készíthetünk. Felhasználási lehetőségük szinte korlátlan!

A konyharkertben is ez a bőség hónapja, a zöldségfélék közül szedésre vár a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs, a cukkini, az uborka, a vöröshagyma, a brokkoli, a cékla, a csemegekukorica. Gyűjtse össze, és fagyassza le vagy szárítsa meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát.

A fáink a kíméletlen szüret után igencsak megcsonkultak és legyengültek. Ne hagyjuk őket magukra! Vágjuk le a sérült ágakat, a sebeket sebkezelő anyaggal kezeljük ha kell. Ha igazán gondosak akarunk lenni, fáinkat vizes permetezésben részesítjük, így a következő évben gyümölcsfáink bőséges terméssel jutalmaznak meg minket.

Válogasson háztartási eszközeink kínálatából >>