A kosarad üres.

Próbáld ki a

9 dolog, amit gyakrabban kellene tisztítanod mostanában

Az első dolog, amit mostanában hazaérkezés után csinálsz, hogy megmosod és fertőtleníted a kezedet. Bár ez nagyon dicséretes, nem sokat ér, ha nem tisztítasz meg mindent, amin a koronavírus megtelepedhet. Tudjuk, hogy bizonyos felületeken még napokig túlélhet, és veszélyt jelenthet az egészségünkre. Íme, 9 dolog, amit gyakrabban kellene tisztítanod, mégis megfeledkezhetsz róla.

Kulcsok

Annak ellenére, hogy a kulcsaid végig a zsebedben vagy a táskádban vannak, mindenképpen elő kell venned őket, amikor ki akarod nyitni az ajtót. És amint megfogod ezeket a tárgyakat a kezeddel, a szennyeződések egy része - beleértve a koronavírust is -, átkerülhet a kulcsokra. Ezért amint hazaértél, fertőtlenítsd le a kulcsokat, a kulcstartót, a fityegőt, egyszóval a teljes kulcscsomódat és annak tartozékait.

Pénztárca

A pénztárca eleve a koszosabb holmik közé tartozik, hiszen folyton magunknál tartjuk, gyakran elővesszük, és sokszor letesszük kétes tisztaságú felületekre. Szinte mindig a kezünkbe kerül a közértben, ahol előtte rengeteg, nem éppen tiszta tárgyat és csomagolást megfogtunk, így a szennyeződések a pénztárcánkon is jelen vannak. Ezért hazaérkezés után alaposan meg kell tisztítanod a pénztárcádat és a vásárlásokhoz használt hitel- vagy bankkártyákat.

Mobiltelefon

Biztosan hallottad már, hogy egy átlagos mobiltelefonon több baktérium hemzseg, mint egy átlagos WC-kagylón. Akár igaz, akár nem, az biztos, hogy a koronavírus könnyen megtapadhat a mobiltelefonon, hiszen azt gyakran nyilvános helyeken használjuk, és ilyenkor a kezünk ritkán tiszta. A telefont persze nem lehet egy nagy lavór vízben szappannal lecsutakolni, de óvatosan fertőtleníthető egy törlőkendővel.

Villanykapcsoló

Mi az első dolog, amit hazaérkezés után csinálsz? Felkapcsolod a villanyt, ugye? Ez teljesen normális, de ha kézmosás előtt teszed, akkor a kezeden lévő mikrobák és vírusok a kapcsolóra kerülhetnek. Ezért alaposan fertőtlenítsd azokat a kapcsolókat, amelyeket még a kézmosás előtt megérintettél.

Függönyök

Függönyök? Bizony. Ha korán reggel mentél el otthonról dolgozni vagy sportolni, valószínűleg összehúzva maradtak a függönyeid. Vagy reggel széthúztad őket, de későn érsz haza, és addigra besötétedett. Tehát jó esély van arra, hogy a lakásba lépve egyből a függönyökhöz nyúlsz. Vagy fel-/lehúzod a redőnyt. Ha ezt kézmosás előtt teszed meg, akkor a függönyökre kerülnek a kezeden található baktériumok és vírusok. Mivel a drapériákat körülményes mosni, érdemes egy gőztisztítóval gondoskodni a fertőtlenítésükről.

Ajtókilincsek és -gombok

Ahhoz, hogy bejuss a saját otthonodba, muszáj megfogni az ajtókilincset. A külsőt az ajtónyitáshoz, a belsőt az ajtó bezárásához. Ha nem tudsz kezet mosni előtte, ami szinte magától értetődő, rendszeresen tisztítsd meg a bejárati ajtó kilincseit fertőtlenítőszerrel. Amúgy jó ötlet ugyanezt a lakás több ajtó- és ablakkilincseivel is megtenni.

Csap és szappan

A kézmosás az egyik leghatékonyabb védekezés, de mielőtt nekilátunk, kinyitjuk a csapot és megnyomjuk a szappanadagolót, így azokra is kerülhet vírus. Ezért bölcsen teszed, ha rendszeresen fertőtleníted a szappanadagolókat és a csapok azon részeit, amelyeket még kézmosás előtt megérintesz.

Ruhák

Amikor a lakásunkon kívül tartózkodunk, igyekszünk semmihez sem hozzáérni, és gyakran a ruhaujjal fogunk meg valamit, vagy a könyökünkkel nyitjuk ki a házkaput, az ajtókat. Ezzel ugyan megakadályozzuk a kezünk beszennyeződését, de a mikrobák megtelepedhetnek a ruhánk szövetein. És mivel a koronavírus elég hosszú ideig képes túlélni a textíliákon, amint hazaértünk, be kell tennünk a ruhákat a mosógépbe. Ha a szövet megengedi, válassz 60°C-os programot, de ha az adott ruhanemű nem mosható mosógépben, szerezz be egy gőztisztítót, és azzal fertőtlenítsd a kabátokat és a dzsekiket.

Játékok

Ha vannak gyerekeid, valószínűleg otthon töltitek a nap nagy részét, de nyilván igyekeztek egy-két órát a friss levegőn lenni. Az immunrendszernek nagyon jót tesz a szabadban töltött idő, de nem árt az óvatosság, ha a srácok a játékaikat is magukkal viszik. A koronavírus könnyen megtapadhat a labdák, kismotorok és más szabadtéri játékok felületein, ezért hazaérve ezeket is fertőtleníteni kell.

Forrás: Rovus.hu